Er du klar til Halloween?

Third Pickle costume for HalloweenHalloween er den klassiske “Amerikanske fastelavnsfest”, som efterhånden også har spredt sig til Danmark. Børn klæder sig her ud i skræmmende Halloween kostumer og tager rundt og “skræmmer” naboer til at give dem slik eller penge. Folk skærerer flotte eller uhyggelige græskar ud, fylder dem med lys og stiller dem uden for sin dør, pynter op med edderkopper og spindelvæv, bager monster kager og meget mere. Men lad os tage et kik på denne højtid og se hvad det er så interessant ved den.

Hvornår er det halloween?

Halloween er en af de begivenheden som altid har en fast dato, nemlig d. 31 Oktober. Dette skyldes at man forhen troede at natten mellem den 31. Oktober og 1. November, var den nat, hvor de døde havde nemmest ved at bryde igennem til de levendes verden, enten for at gøre et regnskab op eller for at skræmme de levende.

Har halloween en religiøs fest?

Nej, der er generelt ingen direkte sammenhæng mellem religion og halloween festen. Dog var det for de gamle gamle keltere i Skotland årets store religiøse fest, som samtidig var deres nytåret.

Hvor kommer græskarret fra?

Her tager vi igen udgangs i den keltiske nytårsfest, hvor de brugte roer til at lave forskellige typer af lygter i forbindelse med fejringen af deres fest. Lygterne havde allerede den gang, skræmmende ansigter, da man mente at jo mere skræmmende ens lygte var, jo bedre var den til at holde de dødes ånder væk. Men da traditionen begyndte at sprede sig i USA, gik man flere steder over til græskar i stedet for roerer da disse var nemmere at få fat i. Nu om dage benytter man næsten udelukkende græskar lygter.

Hvordan fejres halloween i Danmark?

Højtiden er stadig relativ ny i Danmark, men er en af de hurtigst voksende højtider. Det er nemlig først indenfor de sidste 5-10 år, at man for alvor er begyndt at fejre halloween her til lands, og der findes stadig mange, som ikke gør det. Mange børn klæder sig ud i skræmmende Halloween kostumer og går rundt og rasler penge eller slik, præcis på samme måde som til fastelavn. Da traditionen stadig er temmelig ny herhjemme, er der mange ældre som syntes det er noget pjat og ønsker ikke at have noget at gøre med denne højtid. Også mange unge fejre Halloween ved at afholde forskellige tema feste, hvor temaet selvfølgelig er gys og gru. En del lidt vælger vælger også at klæde sig ud i et kostume og gå rundt med deres yngre børn, da mange ikke er gamle nok til selv at gå rundt og rasle. Alt dette er med til at gøre, at Halloween faktisk er en højtid for størstedelen af befolkningen, og ikke blot børnene.

halloween-accesseries

Herhjemme er en stor del skoler, fritidshjem og børnehaver også begyndt at afholde en årlig Halloween fest. Her møder børnene så op udklædte som f.eks. vampyrer, hekse, skeletter, spøgelser og andre uhyggelige figurer, og der leges uhyggelige selskabslege, spises monster kage og hygges. De fleste kostume butikker som f.eks. karnevalsshoppen.dk sælger masser af halloween kostumer, til både børn og voksne.

Se mere på http://karnevalsshoppen.dk/halloween-horror/halloween-kostumer, de har et fint udvalg af forskellige typer af kostumer og tilbehør til Halloween og andre højtider.