Oktober fest

oktoberfest i danmark - på med dit tyroler kostume og find den rigtige oktober fest

Den danske oktober fest er kraftig inspireret af den tyske oktoberfest i München, som afholdes hvert år i slutningen af Oktober. Den starter med en stor parade igennem München, og efterfølges af en meget vigtige begivenhed, nemlig åbningen af den første tønde Oktoberfest øl. Dette udføres som regel af byens borgmester, hvilket igen viser hvor seriøs de tager denne fest. Hvert år deltager over 6 million mennesker i denne Oktober fest i München, langt de fleste af dem kommer fra andre lande end Tyskland, en stor del af dem helt fra USA, Canada og Japan. Men også mange danskere vælger at tage derned og få en oplevelse for livet. Har man først prøvet den rigtige vare, så føles alle andre Oktoberfeste temmelig små og kedelige til sammenligning. Man da de jo er de færreste som vælger at pakke bilen og køre til Tyskland, må vi jo “nøjes” med den danske version, og den kan skam bestemt også anbefales. Har du endnu ikke deltaget i en, så kik i kalenderen og sæt kryds når de næste oktoberfest nær dig afholdes. Når vi nu snakker Oktoberfest så er valget af Tyroler kostumer, uden tvivl den vigtigste ting. For mange er det at finde det ultimative kostume, jo klart det sjoveste, og mange vælger også selv at lave deres tyroler kostumer.

Hvorfor er denne tyroler fest så sjov?

Et par ting som kendetegner oktoberfesten og er med til at sørge for den gode stemning er f.eks. tøjet. Mange syntes nok at alpehue og lederhosen er temmelig kikset, men når man sidder sammen med flere hundrede andre, som også er iklædt tyroler kostumer, så føles det alligevel helt rigtigt, og er det som lige er med til at tage denne fest et niveau op. Tyrolertøj er dog ikke alt der kendetegner Oktober festen, en anden vigtig detalje er musikken. Det er alt lige fra tyske slagere til moderne folkemusik, musik som mange måske ikke lytter til i hverdagen, men som passer perfekt ind til denne her fest. Udover smarte kostumer og tysk musik er maden også meget vigtig. Her finder man næsten altid pølser på menuen, og gerne i flere forskellige variationer. Sauerkraut er også en klassisk ret, som man ofte finder til tyrolerfesten. Men for mange er det vigtigste øllen. Til en rigtig Oktoberfest høre masser af øl, f.eks. bliv der sidste år i München, drukket over 8 millioner liter øl til festen. Her skal man dog lige huske at den tyske version, strækker sig over 15-16 dagen, i modsætning til 1-2 dage som den danske version som regel varer. Disse øl serveres ofte i store 1 liters glas. Så øl, mad, tyroler kostumer og masser af folke musik er de ting der kendetegner den populære oktober fest, hvad enten det er i Tyskland, Danmark eller USA.

Her i Danmark er Oktober festen også ved at blive en af de aller største festlige begivenheder vi har. Den er større end både fastelavn og Halloween og bestemt ikke uden grund. Har man først en gang prøvet en rigtig god Oktoberfest, så er det sjældent sidste gang man deltager i en sådan.