Oktoberfest i Danmark

Oktoberfesten i München - en fest vi nu forsøger at kopiere her i Danmark og som er en inspiration for alle andre feste.Vidste du at Oktoberfesten faktisk er en af de største begivenheder i Danmark nu om dage. Selve festen stammer helt tilbage til de 1810, hver de fejrede Kronprins Ludwigs bryllup i München, og nærmest lige siden har man hvert år afholdt en kæmpe fest i München i omkring Oktober/September. Dog har der været nogle enkelte år uden fest, på grund af krig og lignende. Men faktisk så har de afholdt Oktoberfesten hele 180 gange ind til nu. Navnet Oktoberfest er måse lidt misvisende, da de fleste af festens 16-18 dage, faktisk ligger i slutningen af September måned.

Har man ikke selv prøvet at deltage i den, så kan det for mange være svært at forestille hvor stor en fest det er. Hvert år er der over 6 million besøgende fra hele verden, det er altså flere folk som deltager i en enkelt fest, end der er folk i Danmark. Størstedelen af Oktoberfesten foregår på et 42 hektar stort område kaldet Theresienwiese,så der ville næppe være plads til alle hvis der skulle være 6 millioner på en gang. Heldigvis er de fleste af de besøgende der kun en dag eller 2. Til sammenligning har Oktoberfesten i Aalborg omkring 5.000 besøgende.

En stor del af festen er Øllet, og i München har de en speciel regel, der gør at det udelukkende er 6 bestemte bryggerier fra byen, som har tilladelse til at servere øl til Oktoberfesten.

De seks bryggerier er:

Paulaner www.paulaner.de

Spaten www.spatenbraeu.de

Hacker-Pschorr www.hacker-pschorr.de

Hofbräu www.hofbraeuhaus.com

Löwenbräu www.loewenbraeu.de

Augustiner www.augustiner-braeu.de

Til denne fest drikker man en speciel type af øl kaldet Oktoberfestbier. Dette er en såkaldet’Märzen’, hvilket betyder at den hører under stærk øl. Disse øl blev før i tiden altid brygget i starten af Marts måned, det vil sige den sidste måned før sommeren, da det på dette tidspunkt stadig var koldt nok til at brygge øl. Dermed havde man øl som skulle holde sommeren igennem. Det betød så ogs at når man endeligt nåede frem til Okotber, og det atter var blevet koldt nok, til at man igen kunne brygge øl. Så havde man ofte en del rester tilbage fra det lager man bryggede i Marts. Disse rester, blev så drukket til Ølfesten i Oktober.

I Danmark har vi taget mange af de samme traditioner til os, ikke kun øllet, men også stemningen, tøjet og musikken. Nærmest alle større byer i Danmark, er efterhånden begyndt at holde deres helt egen Oktoberfest. Dog har vi ikke helt de samme restriktioner på øllet som de har i Tyskland. Der er også lidt større variationer i musikken, men en stor del af den er dog stadig tysk folkemusik og musik af den type.